Resveratrol – francuski paradoks

Cze 02

O francuskim paradoksie mówi się odkąd odkryto, że nacja ta w dobrym zdrowiu dożywa późnych lat starości. A przecież wiadomo, ze tryb życia i sposób odżywiania Francuzów wcale nie jest taki zdrowy. Jedzą oni przecież dużo tłustych i ciężkich potraw (sery pleśniowe, wędzone wędliny, surowe mięsa, bagietki i rogaliki).

Tym, co odmładza i oczyszcza organizmu Francuzów, jak się okazało, jest czerwone wino. Zawiera ono bowiem bardzo dużo resveratrolu – substancji chroniącej przed wieloma chorobami i opóźniającej proces starzenia.

Naukowcy nie nawołują jednak do picia dużych ilości wina. Zamiast tego powstał suplement diety Resvera Vitis, zawierający duże stężenie resveratrolu, pochodzącego ze skórek, miąższu i pestek czerwonych winogron. Okazało się, że resveratrol może być także składnikiem odmładzających kremów i innych kosmetyków.