Resweratrol – zamiast czerwonego wina

Kwi 14

Resweratrol to stylbeno-fenol występujący w naturze w dużych ilościach w skórce czerwonych winogron. Dzięki niemu ochrania grono w momencie dojrzewania. Regularna konsumpcja czerwonego wina, które bogate jest w Resveratrol wykazało zdecydowaną poprawę warunków zdrowia i wydłużenie długości życia.

Resweratrol  - zamiast czerwonego wina
Resweratrol znalazł się w centrum zainteresowania naukowców, w trakcie gdy zaczęto przyglądać się mieszkańcom Francji, którzy spożywają dużo mięsa, serów żółtych i nie chorują na choroby układu krążenia. Przyczyn zaczęto szukać w czerwonym winie, które Francuzi spożywają do każdego posiłku, a bardziej szczegółowo jego tajemniczego składniku jakim jest resweratrol.

Resweratrol zawiera bioflawonoidy, które wspomagają ochronę i wzmacniają ogólną odporność organizmu. Jak wspomniano występuje on w skórce winogron, w pestkach i szypułkach, a także w jagodach, orzeszkach ziemnych, morwach oraz czarnej porzeczce. Resweratrol zmniejsza intensywność niekorzystnych zjawisk związanych ze starzeniem organizmu, dlatego też wciąż trwają badana nad odkryciem pigułki, która przedłuży życie, zapewniając przy tym zdrowie i urodę.