Resweratrol – formy i źródło pochodzenia

Cze 25

Resveratrol należy do związków zwanych przeciwutleniaczami lub antyoksydantami. To polifenolowa pochodna stilbenu. Jest on produkowany przez niektóre typy roślin. Stanowi on część tzw. układu odpornościowego rośliny, który chroni wnętrze owocu oraz nasiona przed szkodliwymi czynnikami środowiska.

Resveratrol występuje w dwóch izo formach. Formy te mają nazwy  –cis i –trans. Druga forma  mająca nazwę Trans Resweratrol jest najbardziej biologicznie aktywną i korzystną dla organizmu człowieka.

Główne źródło resweratrolu to winogrona i produkowane z nich wina oraz soki. W winogronie resweratrol znajduje się w skórce owocu i jest to główne źródło. Zawartość wszelkich związków w owocach szczególnie resweratrolu w winogronach, zależy głównie od sposobu ich uprawy i pochodzenia geograficznego.

Obecnie cieszy się ogromnym zainteresowaniem biochemików