Resveratrol – pochodzenie substancji

Maj 28

Resveratrol jest substancją pochodzenia roślinnego – jest produkowany przez rośliny, które w ten sposób chronią się przed występowaniem infekcji. Odkryto, że taka substancja produkowana jest m.in. przez: winogrona, truskawki, żurawinę, borówki czarne, morwie, rdest japoński a także orzechy ziemne.

W medycynie Wschodu lecznicze działanie resveratrolu i roślin go zawierających jest znane od dawna, jednak w kulturze Zachodu popularny stał się stosunkowo od niedawna. Nie licząc Francuzów, którzy dzięki piciu czerwonego wina korzystają ze zdrowotnego działania resveratrolu już od dawna.

Suplementy diety dostępne na rynku (np. Resvera Vitis) zawierają resveratrol pochodzący ze skórek, pestek i miąższu czerwonych winogron – to prawdopodobnie owoc z największą znaną dzisiaj zawartością tej substancji.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *