Olej słonecznikowy w kosmetyce

Lis 30

Olej słonecznikowy w kosmetyce

Słonecznik jest ozdobną rośliną, która znajduje się w wielu ogrodach. Cechują ją żółte kwiaty o dużych rozmiarach, których widokiem możemy cieszyć się przez całe lato. Jednak piękny wygląd słonecznika to nie wszystko! Jego ziarna stanowią popularną, zdrową, a przede wszystkim pyszną przekąskę. Ponadto pozyskuje się z nich olej słonecznikowy. Stanowi on składnik wielu potraw, przez co znajduje się na samym szczycie wśród popularnych tłuszczów roślinnych. Każdy wie o tym, że rewelacyjnie sprawdza się on w kuchni. Nie wszyscy kojarzą go jednak jako składnik używany w kosmetyce. Olej słonecznikowy – skład Olej słonecznikowy tłoczony na zimno może pochwalić się zawartością wielu składników odżywczych. W tym gronie znajdują się m.in. witaminy E i B, pektyny, czy też sole mineralne w postaci cynku, żelaza, potasu i wapna.     Zastosowanie oleju słonecznikowego To dzięki nim producenci tak chętnie wykorzystują olej w kosmetykach regeneracyjnych, nawilżających i ochronnych. Jeżeli borykasz się z problemami takimi jak trądzik, łuszczyca, egzema, atopowe zapalenie skóry, czy też wypadanie włosów – olej słonecznikowy okaże się Twoim sprzymierzeńcem. Słoneczniki pełnią wiele funkcji. Stanowią dekorację ogrodu i rozkosz dla podniebienia. Są również natchnieniem dla malarzy – któż z nas nie zna słynnych słoneczników namalowanych przez Vincenta van Gogha. Jak się okazuje znakomicie sprawdzają się także w pielęgnacji skóry. Jeżeli zatem jeszcze nie skorzystałaś z właściwości kosmetycznych oleju słonecznikowego – wypróbuj je już...

Read More